24 اکتبر ماساژ درمانی چیست؟
ماساژ درمانی عبارت است از مالش و فشار بر روی بافت های نرم بدن که می تواند به کاهش استرس و فشار عضلانی، درد ناشی از صدمات و بهبود برخی بیماری ها کمک کند. در این مطلب، قصد داریم با این نوع روش درمان بیشتر آشنا شویم.
تاریخچه ماساژ درمانی
استفاده از ماساژ درمانی به هزاران سال قبل برمیگردد. در نوشتههای چین باستان، ژاپن، هند، کشورهای عربی، مصر، یونان و روم به این روش درمانی اشاره شده است. در اروپا در دوره رنسانس، ماساژ به طور گستردهای مورد استفاده قرار گرفت. در دهه ۱۸۵۰ دو پزشک آمریکایی که در سوئد تحصیل میکردند، ماساژ درمانی را در ایالات متحده باب کردند. شواهد علمی در این خصوص محدود است. دانشمندان هنوز نمیدانند که در حین ماساژ، چه تغییراتی در بدن رخ داده و ماساژ چگونه بر روی سلامت بدن تاثیر میگذارد.
مزایای استفاده از ماساژ درمانی
افراد برای درمان بیماریهای مختلف از ماساژ درمانی استفاده میکنند. از جمله برای کاهش و تسکین درد، بهبود آسیبهای ورزشی، کاهش استرس، تمدد اعصاب، بهبود اضطراب و افسردگی و کمک به سلامت عمومی.
ماساژ درمانی و انواع ماساژ
اصطلاح “ماساژ درمانی” انواع مختلفی از تکنیکها را شامل میشود. به طور کلی درمانگرها، با استفاده از دست، عضلات و بافتهای نرم بدن را ماساژ و مالش میدهند. درمانگرها، اغلب از دست و انگشتهای خود استفاده میکنند، اما ممکن است از ساعد، آرنج یا پا نیز برای ماساژ استفاده کنند.
چند مثال از انواع ماساژ
در ماساژ سوئدی، درمانگر از ضربههای متوالی، ورز دادن، حرکات دایرهای عمیق، لرزش و ضربه زدن استفاده میکند. ماساژ ورزشی، شبیه به ماساژ سوئدی بوده که بسته به نیاز ورزشکار مورد استفاده قرار میگیرد. در ماساژ بافت عمیق و ماساژ نقاط ماشهای، بر روی لایههای عمیق ماهیچه و گرههای عضلانی تمرکز میکنند.
نحوه کار درمانگران ماساژ
درمانگران ماساژ در مکانهای مختلف از جمله مطبهای خصوصی، بیمارستان ها، کلینیکها و باشگاههای ورزشی کار میکنند. درمانگران معمولا از بیماران در مورد علائم، سوابق پزشکی و نتیجه مورد دلخواه آنها سوال میکنند. همچنین آنها از طریق لمس بدن، نواحی دردناک و حساس را شناسایی کرده و میزان و نوع فشار وارد شده بر بدن را تعیین میکنند.
به طور معمول بیمار بر روی یک میز دراز میکشد. بسته به نوع ماساژ، بیمار میتواند برهنه یا پوشیده باشد. درمانگر ممکن است از روغن یا لوسیون برای کاهش اصطکاک بر روی پوست استفاده کند. مدت زمان ماساژ بسته به نوع آن متغیر است.
تاثیر ماساژ درمانی بر بدن
اگر چه هنوز شواهد علمی درباره تاثیر ماساژ درمانی وجود ندارد، با این حال، شواهدی وجود دارد که ماساژ میتواند برای بعضی از بیماران مفید باشد. برخی مطالعات نشان داده اند که یک جلسه ماساژ میتواند به کاهش “وضعیت اضطراب” (واکنش به یک وضعیت خاص)، فشار خون و ضربان قلب کمک کند. همچنین، چند جلسه ماساژ میتواند به کاهش اضطراب عمومی، افسردگی و درد کمک کند.
نظریههای متعددی در مورد نحوه تاثیر ماساژ بر روی بدن وجود دارند. برخی از آنها بر این باورند که ماساژ با استفاده از تحریک میتواند از ارسال سیگنالهای درد به مغز جلوگیری کند. تعدادی دیگر بر این باورند که ماساژ میتواند به رهایی برخی مواد شیمیایی مانند سروتونین یا اندورفین در بدن کمک کند.
عوارض جانبی ماساژ درمانی
اگر ماساژ به طور درست و توسط افراد حرفهای انجام شود، به نظر میرسد که ریسک کمی خواهد داشت. عوارض جانبی ماساژ درمانی ممکن است شامل درد یا ناراحتی موقت، کبودی، تورم و حساسیت یا آلرژی به روغن ماساژ باشد.
احتیاطهای زیر را درباره ماساژ درمانی در نظر داشته باشید:
- افرادی که مبتلا به اختلالات خونریزی بوده یا میزان پلاکت خون آنها پایین است و همچنین، افرادی که از داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین استفاده میکنند، نباید از ماساژ شدید و قوی استفاده کنند.
از ماساژ نباید برای نواحی بدن که مبتلا به شرایط زیر هستند استفاده کرد:
- لخته شدن خون
- شکستگی
- بهبود یا باز بودن زخم
- عفونتهای پوستی یا ضعف استخوانها (از جمله پوکی استخوان یا سرطان) و جای جراحی